Помощь в учебе и работе
Главная
 
 
Конспекты лекций по "Плодово-ягодным напиткам" Печать E-mail
Добавил(а) Administrator   
26.01.11 22:48

 

Перед початком роботи перевіряють наявність газу в балонах за манометрами, які встановлюють на редукторі, правильність положення трійних кранів і заповнення магістралі вином при роботі розливної машини. На лінії подачі газу установлюють автоматичний клапан, який забезпечує подачу газів тільки при працюючій розливній машині. При ВКЛЮЧЕНОМУ автоматичному клапані з допомогою редукторів на БАЛОНАХ всановлюють за показниками ротаметрів витрати газів.

При використанні суміші діоксиду вуглецю і азоту у співвідношенні 1:1 складають 0,18 - 0,20 дм3 суміші на 1 дм3 вина. А якщо застосовують лише С02 0,1 дм3 газу на 1 дм3 вина, то додавання діоксиду вуглецю у вино комплексує його втрати, пов'язані з багатьма які проводились із вином після бродіння. Відновлення до 0,6-0,7 г/дм3 сприяє покращенню органолептичних властівостей вина, повертає йому свіжість.

ПРИ досить раціональному способі розливу вина відбувається насичення його киснем повітря, що може викликати у пляшках кисне нестійких сполук речовин і створює сприятліви умови для розвитку у вині аеробних мікроорганізмів. Для аерації застосовують спеціальні конструкції сосків - наповнювачів і направлення струменя вина на внутрішню поверхню стінок пляшки, добрі результати дає вакуумування пляшок, яке забеспечує видалення 60 - 70 % повітря.

Для розливу вин нестійких до заброджування застосовують гарячий стерильний розлив, які виключають попадання мікроорганізмів у вино.

При стерильному розливі пляшки після миття піддають стерилізації діоксидом сірки на спеціальному автоматі. В першій робочій зоні такого автомату SO2 поступає в пляшки і витісняє з них повітря. В другій зоні SO2 подається у пляшки до повного насичення плівки води, яка покриває внутрішню їх поверхню. При тривалості дії цього газу протягом 5-6 сек повністю знищуються мікроорганізми. В третій зоні відбувається повне витіснення SO2 з пляшки шляхом вдування в них стерильного повітря.

Для стерильного розливу необхідна стерилізація фільтра і трубопроводів, які обробляють парою тиском 50 Кпа при температурі не вище 100°С чи гарячою водою (біля 100°С) протягом 15-20 хвилин. Стерилізують також машину розливу та пробки, повітря приміщення. Вино перед розливом фільтрують через знепліднюючий фільтр-картон.

Застосовують також гарячий розлив і пляшкову пастеризацію. Розливу в умовах підвищеної температури підлягають тільки добре оброблені і розливостійкі вина. При гарячому розливі вино нагрівають в теплообміннику до температури 65±5°С і розливають на спеціальних машинах у пляшки, попередньо нагріті до температури не нижче 40°С.

Для пастеризації вина в пляшках застосовують пляшкові пастеризатори. Температуру вина в камерах максимального нагрівання підтримують на рівні 55 ±5°С.

Обладнання для розливу вин

Розлив вин у пляшки та оформлення готової продукції включає наступні технологічні операції: підготовка і миття пляшок з наступним контролем їх чистоти, наповнення пляшок продуктом, закупорювання пляшок і бракераж продукції в пляшках, наклеювання етикеток і кольєреток. Для виконання цих операцій застосовуються спеціальні машини і автомати, які розміщуються у певній послідовності технологічного процесу та об'єднані спільним транспортним пристроєм. Для механізації операцій виймання і пляшок із ящиків і завантаження пляшок з вином в ящики чи поліетиленові пакети використовуються спеціальні машини.

У відповідності до чинного державного стандарту з пакування рідкої харчової продукції у скляні пляшки передбачається виготовлення ліній для розливу та закупорювання тихих вин продуктивністю 6000,12000 і 18000 пляшок за годину. Для пакування сувенірної та колекційної продукції застосовуються лінії продуктивністю 1500 і 3000 пляшок/годину. Для гарячого фасування вин передбачаються лінії продуктивністю 3000 і 6000 пляшз* годину.

Для извлечения бутылок из ящиков исп-ся машины типа Б3-ОИ2А на 600, 1200 и 1800 ящ/ч. Ящики с бут-ми подаются по тр-ру к мех-му, один ящик отсекается и направляется в зону извлечения. Захватная головка опускается над ним, захватывает бутылки и переносит их на накопительный бутылочный стол по криволинейной траектории. В этот момент этот стол неподвижен, затем он включается, и бутылки перемещаются на транспортер, а захватная головка несет следующую партию бутылок.

Для укладки бутылок в ящики используют машины типа Б3-ОУ2А, такой же производит-сти. Порожние ящики по тр-ру подаются к механизму их наполнения. Первый ящик отделяется от потока и подается к месту укладки. Бутылки устанавливаются на столе порядно в соответствии с количеством гнезд в ящике, готовка опускается и захватывает бутылки, переносит их к ящику , опускает и отпускает захват.

Транспортеры для бутылок. Используются пластинчатые конвейеры с цепным тяговым органом типа Б2-ВТ1А и др. В составе устройства направляющая в сборе, привод, 3 секции, поворотный блок, стойки, тяговой орган и концевая головка. Из всего этого можно скомпоновать любую схему транспортирования бутылок.

Бутылкомоечные машины Заводы используют до 90 % оборотные бутылки, которые необходимо мыть и внутри, и снаружи. Для мойки исп-ся растворы щелочей, кислот и синтетических в-в, нагретых до определенной Т. После чего все это смывается чистой водой. В машинах устанавливается ступенчатый температурный режим с постепенным повышением, а потом снижением Т жидкостей, используемых в различных зонах мойки. Для мойки исп-ся моющие р-ры каустической и кальцинированной соды с конц-ями от 1,5 до 3 %. Синтетические поверхностно-активные в-ва исп-ся самостоятельно или в виде добавок к р-ру кауст-ой соды. Выпускаются БММ марок Б3-МБА-1,5, АМ2е-3М, АММ-6, АМЕ-6, АММ-12, ВМВ-18 произ-стью соответственно 1,5, 3, 6, 12, 18 бут/ч.



Последнее обновление 07.02.11 14:02
 
 
Top! Top!