Конспекты лекций по "Плодово-ягодным напиткам" |
Добавил(а) Administrator |
26.01.11 22:48 |
Страница 36 из 39
Обладнання для обробки, витримування та догляду виноматеріалів і вин Для витримування та обробки плодово-ягідних соків, виноматеріалів та вин можуть застосовуватись дубові бочки місткістю 35, 40, 45, 60 дал, ду5ові бути круглі та овальні місткістю 300, 500, 600, 700, 800, 1200, 1500, 2000; дерев'яні чани місткістю 250, 300, 350, 400, 500, 550, 600, 700, 800, 900, 1000, 1200, 1500, 2000 дал. Також бочкі із титану місткістю 10, 20, 25 дал, які виробляє Запорізький титомагнієвий комбінат, горизонтальні цистерни із титану з робочим об/ємом 1600 дал (виробник Сумський машинобудівний завод). Однак і широко застосовуються резервуари покриті склоемаллю чи із нержавіючої сталі. Полтавський машбуд виробляє резервуари із сорочкою місткістю 50 м3 А9-КЕН для зберігання фруктових і ягідних і при пониженій температурі. Площа поверхні теплообміну –46 м3. Важливим технологічним обладнанням є насоси. Від їх; залежить хід технологічного процесу і якість кінцевого продукту забезпечують необхідну подачу і тиск при перекачуванні. Для перекачування виноматеріалів, соків і вин застосовувати рухому установку Ж6-ВПН продуктивністю І0 і 12,5 м3/год, яка гарантує велику висоту всмоктування, зручна в роботі и обслуговуванні. Одногвинтові насоси серії ОНВ (мононасоси об'ємного типу) перекачують середовище, перемішуючи його вздовж осі обертання робочих органів за рахунок періодичної зміни об'єму камери, яка поперемінно сполучається із входом і виходом насоса. Іх продуктивність складає 0,7 м3/год; 0,9; 1,5; 1,8; 2,3; 2,5; 3,5; 4,0; 5,0; 6,0; 10,0 м3/год. Продукти з порівняно невисокою в'язкістю (вино, спирт, горілка, настойки, соки, пиво та ін.) перекачують центробіжні насоси серії ОНЦ продуктивністю 6,3 м3/год; 12,5; 25; 50 м3/год. Їх застосовують у технологічних схемах, лініях для подачі і проштовхування рідин гз теплообмінні апарати, фільтри, в установках для циркуляційного безрозбірного миття трубопроводів, для змішування матеріалів. У новому поколінні обладнання для знепліднюючої фільтрації виноматеріалів є установки, в яких в якості фільтруючого матеріалу застосовують хімічно інертні та механічно міцні керамічні мембрани російського виробництва. Осад, що накопичується на повезхні, видаляється потоком виноматеріалу, який обробляється періодично оберненим потоком очищеного продукту. За рахунок цього керамічні мембрани не потребують заміни і легко регенеруються розчинами кислот та лугів. Продуктивність одного модуля 3 м3/год чи 30-150 м3/год на 1 м2 фільтрувальної поверхні. ООО НВП «Технофільтр» (м.Володимир) проектує та виробляє фільтраційні установки продуктивністю від 10 до 1000 дкл/год у повідності із індивідуальними вимогами замовника. Вони забеспечують освітлюючу, знепліднюючу та стерилізуючу фільтрацію вина. В якості фільтрувального елемента використовують фторопластову, поліамідну чи полісульфонову мембрани з розміром пор 0,45; 0,65 та 10 мкм. Розлив вин Для роздрібної торгівлі вином на розлив вире підприємства випускають столові і кріплені ординарн розливом в автоцистерни за ГОСТ 9218, бочки дуб виготовлені з нержавіючої сталі чи титану, місткістю до 200 , Безпосередньо з автоцистерни споживачам м продаватися лише прості ординарні вина. Тару, в яку розливають вина, попередньо миють, інспект. в відповідності до чинних технологічних інструкцій. При розливі за об'ємом для кожної пляшки та інших харчової тари маса відхилень від номінальної місткості в температурі ( 20 ± 0,5 ) °С дозволяється: ±7,0 - за місткості 1000 і більше; ±6,0 - 800 см3; ± 5,0 –700 і 750 см3; ± 4,0 - 500 см3; ±3,0 - 330 см3; ±1,5 см3– 100 см3 ± 1,0-40 см3. При розливі за об'ємом чи за рівнем середня кількість номінальної місткості при температурі (20±0,5)°С для 25 пляшок не повинна перевищувати ± 0,5%. Повноту наливу визначають за ГОСТ 23943, для цього від фасувального пристрою відбирають пляшки вина і переливаюті у мірну колбу і за допомогою мірної піпетки визначають об'єм дозованого у одиницю тари, як середнє арифметичне. Мірні повинні бути повіреними органами Держстандарту. Обов'язково вимірюють температуру вина. Якщо температура вина відмінна від 20°С, то вносять поправку за коефіцієнтом Закупорювання пляшок проводять пробками за ГОСТ 5541, алюмінієвими ковпачками з перфорацією, поліетиленовими пробками типів III, ІУА і І\/Б, алюмінієвими ковпачками типу Алка. Колекційні вина закупорюють лише корковими пробкам. Вина контрольованих назв за походженням закупорюють корковими пробками і алюмінієвими ковпачками з перфорацією. Марочні вина закупорюють корковими пробками, алюмін. ковпачками з перфорацією і поліетиленовими пробками типів III, ІУА. Ординарні вина закупорюють поліетиленовими пробками чи алюмінієвими ковпачками типу "Алка". На пляшки з ординарними винами, які закупорені ковпачками *Алка", металеві чи поліетиленові ковпачки можна не одягати. Для колекційних вин допускається осмолювання горловини. |
Последнее обновление 07.02.11 14:02 |