РОБОЧА УЧБОВА ПРОГРАМА дисципліни «Эколого - біологічне рослинництво» |
30.11.11 16:49 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1. Ціль і задачі дисципліни 1.1. Місце і роль дисципліни в системі підготовки спеціалістів. Ціль дисципліни «Эколого - біологічне рослинництво» дати майбутнім спеціалістам глибокі теоретичні і практичні знання по виробництву екологічно чистої рослинницької продукції, по застосуванню екологічно безпечних технологічних прийомів вирощування культур, по управлінню продукційним процесом у польових культур для в специфічних ґрунтово-кліматичних умовах регіону на основі вивчення морфологічних і біологічних особливостей польових культур, існуючих нових вдосконалених технологій обробітку рослин, що розробляються. 1.2. Задачі дисципліни Основними задачами вивчення дисципліни «Эколого-біологіческое рослинництво» є: - дати глибокі теоретичні і практичні знання по «Эколого- біологічн ому рослинництву»; - розкрити суть основних законів «Эколого - біологічного рослинництва»; - дати необхідні знання (теоретичні і практичні) для самостійного наукового обґрунтування екологічно безпечних технологій вирощування основних сільськогосподарських культур з врахуванням умов Криму і півдня України. 1.3. Вимоги до знань і умінь, отриманих в ході вивчення дисципліни «Эколого- біологічне рослинництво». Студенти винні - Знати: эколого-біологічни вимоги до продукції основних польових культур; ботанічні і біологічні особливості польових культур, прогресивні екологічно безпечні технології їх вирощування; придатні для вирощування в регіоні сорти, що входять в «Державний реєстр сортів рослин» і їх господарсько-біологічні характеристики; біологічні основи формування польовими культурами екологічно чистій продукції; досягнення і задачі по вдосконаленню екологічно безпечних технологій вирощування польових культур. Уміти: контролювати екологічну безпеку елементів і параметрів технологій вирощування польових культур; користуватися нормативними документами на якість рослинницької продукції; розробляти і реалізовувати заходи щодо покращання якості і зменшення втрат рослинницької продукції. Оволодіти: навиками встановлення екологічно безпечних параметрів основних агротехнічних прийомів що входять в технології; навиками оцінки якості технологічних операцій. 1.4. Перелік дисциплін і їх розділів (тим), засвоєння яких необхідне при вивченні дисципліни «Эколого - біологічне рослинництво». Успішне вивчення дисципліни може бути після | освоєння курсу таких дисциплін: ботаніка, фізіологія і біохімія рослин, екологія, сільськогосподарські машини, землеробство, агрохімія, фітопатологія, энтомологія|, програмування урожаїв, комп'ютерне управління прийняттям технологічних рішень в рослинництві. 1.5. Перелік дисциплін з вказівкою розділів (тим), які базуються на дисципліні, що вивчається: технологія зберігання і переробки сільськогосподарських продуктів. 2. Розподіл фонду учбового часу по модулях, видах занять і відповідних темах. Тематичний план дисципліни
2.1. Зміст лекційного матеріалу по модулях і темах Лекції – 16 годин
СМ-1: Основы эколого- біологічнного растениеводства.
СМ-2: Эколого - біологічни технології вирощування польових культур.
2.2. Зміст лабораторних (практичних) і інших занять. Лабораторно-практичні заняття - 24 години.
СМ-1: Основи эколого- біологічного рослинництва. Зернові культури.
СМ-2: Эколого- біологічни технології польових культур
2.3. Зміст самостійної роботи. Самостійна робота - 38 годин
СМ-1: Основи эколого- біологічного рослинництва. Зернові культури.
СМ-2: Эколого- біологічнни технології польових культур
3. Розподіл учбового матеріалу по тижнях.
4. Критерії оцінки знань студентів. Як критерії оцінки засвоєних студентами знань використовуються: повнота розкриття питання; логічність, аргументованість виклади матеріалу; уміння аналізувати, порівнювати, формулювати висновкии. Для встановлення міри оволодіння матеріалом використовуються такі рівні. Високий рівень. Студент дуже вільно володіє учбовим матеріалом на основі обов'язкової і додаткової літератури, аргументовано викладає свої думки виявляє творчий підхід до виконання індивідуальних і колективних задавань по самостійній роботі. Достатній рівень. Студент володіє певним обсягом учбового матеріалу, здібний його аналізувати, та не має достатніх знань і умінь для формування висновків, допускає несуттєві неточності. Задовільний рівень. Студент володіє учбовим матеріалом на репродуктивному рівні або володіє часткою учбового матеріалу, уміє використовувати знання в стандартних ситуаціях. Низький рівень. Студент володіє учбовим матеріалом поверхово і фрагментарно. Незадовільний рівень. Студент не володіє учбовим матеріалом. При поточному контролі оцінюють: робота студентів на лабораторно-практичних заняттях; результати виконання рефератів, захисту звітів, вирішення розрахункових задач. Потім завершення вивчення програмного матеріалу в обсязі смислового модуля оцінює рівень засвоєння студентом теоретичних питань, основних положень лабораторно-практичних і семінарських занять шляхом проведення письмової контрольної роботи або тестів. На підставі оцінок поточних і модульного контролів визначається рівень засвоєння студентом матеріалу учбової дисципліни – рейтингова оцінка смислового модуля (RСМ|) по формулі, де значення (вага – 0,1.0,5) кожного контролю визначається кафедрою: RСМ = Всі види завдань, контролів і критерії оцінок засвоєння учбових матеріалів в обсязі смислового модуля призводять відповідно до календарного плану викладання дисципліни і доводяться до студентів на початку семестру. Рейтинг студента по учбовій роботі визначається з врахуванням кількості кредитів (К) в кожному модулі, заохочувального і штрафного рейтингів по формулі: R уч. р. = Студенти, у яких по учбовій роботі рейтинг 60 і більш за бали, можуть не складати іспит (залік), а одержувати екзаменаційну оцінку (залік) «автоматично». В цьому випадку рейтинг студента по дисципліні дорівнює його рейтингу по учбовій роботі (Rдисц. = Rуч. р.). Якщо студент бажає підвищити свій рейтинг і поліпшити оцінку по дисципліні, він повинен пройти семестрову атестацію – скласти іспит, який проводиться лише шляхом тестування і визначається за 100-бальною шкалою. Якщо при атестації студент набрав менше 60 балів, то така атестація йому не зараховується – одержувати бали не добавляють до набраних балів по учбовій роботі, і за студентом зберігається рейтинг (оцінка), визначений раніше. У іншому випадку рейтинг студента по дисципліні Rдисц|. Визначається по формулі: Rдисц. = Rуч. р. + Rат. Максимальна кількість балів за практичну підготовку складає 100, складовими з них є бали по поточних контролях, змісті|вмісті| і оформленні щоденника. 5. Анотація дисципліни (ціль, предмет, змістовні модулі). Ціллю учбової дисципліни, що профілює для агрономічних спеціальностей, «Эколого-біологічне рослинництво» є навчання студентів агрономічних спеціальностей сучасним технологіям вирощування високих екологічно чистих урожаїв сільськогосподарських культур, адаптації до умов, що конкретно складаються, основних елементів технологій, застосування біопрепаратів, оперативному управлінню ними з метою оптимізації при раціональному витрачанні матеріальних і енергетичних ресурсів. Предметом дисципліни є польові культури і їх сорти|, особливості їх біології, эколого - біологічни технології вирощування високих стійких урожаїв щонайкращої якості, відповідних установленим екологічним нормативам, при найменших затратах праці, засобів, раціональному витрачанні матеріальних і енергетичних ресурсів. Учбовий матеріал роздільний на два змістовні модулі: 1. СМ-1: Основи эколого - біологічного рослинництва. Зернові культури - екологічно безпечні технології їх обробітку.; 2. СМ-2: Зернові боби, олійні, баштанні культури, коренеплоди – екологічно безпечні технології їх обробітку. 6. Література, що рекомендується. 1. Основна: 1.1. Указ Президента Украины от 03.12.99 г. № 1529/99 «Про невідкладні заходи щодо прискорення реформування аграрного сектора економіки». 1.2. Растениеводство / П. П. Вавилов, В. В. Гриценко, В. С. Кузнецов и др.; Под ред. П. П. Вавилова. – М.: Агропромиздат, 1986. – 512 с. 1.3. Рослинництво. Інтенсивна технологія вирощування польових і кормових культур: Навчальний посібник / За ред. М. А. Білоножка. – К.: Вища шк., 1990. – 292 с. 1.4. Рослинництво з основами програмування врожаю. – К.: 1998. – 28 с. 1.5. Гриценко В. В., Калошина З. М. Семеноведение полевых культур. – М.: Колос, 1985. – 212 с. 1.6. Макрушин Н. М. Насіннезнавство польових культур. – К.: 1994. 1.7. Вавилов П. П. и др. Практикум по растениеводству. – М.: 1983. 1.8. Рослинництво: Лабораторно-практичні заняття. / Алімов Д. М., Білоножко М. А., Бобро М. А. та ін.; За ред. М. А. Бобро та ін. – К.: Урожай, 2001. – 392 с. 1.9. Николаев Е. В., Назаренко Л. Г., Мельников М. М. Крымское полеводство. Справочное пособие: - Симферополь: Издательство «Таврида», 1998. – 384 с. 1.10. Николаев Е. В., Изотов А. М. Пшеница в Крыму. – Симферополь: СОНАТ, 2001. – 288 с. 1.11. Николаев Е. В., Изотов А. М., Тарасенко Б. А. и др. Твердая пшеница в Крыму. – Симферополь: «Фактор», 2004. – 136 с. 1.12. Николаев Е. В., Изотов А. М., Тарасенко Б. А. Растениеводство Крыма. Справочное пособие. / Под ред. Е. В. Николаева. – Симферополь: Фактор, 2006. – 352 с. 2. Додаткова: 2.1. Технические культуры / Под ред Д. В. Губанова. М.: Агропромиздат, 1986. – 237 с. 2.2. Муха В. Д., Пелипец В. А. Программирование урожаев сельскохозяйственных культур. – К.: Выща шк., 1988. – 220 с. 2.3. Кулешов Н. Н. Агрономическое семеноведение. М., 1979. 2.4. Ижик Н. К. Полевая всхожесть семян. К.: 1972. 2.5. Реформування та розвиток підприємств агропромислового виробництва (посібник у питаннях і відповідях) / За ред. П. Т. Саблука. – К.: ІАЕ, 1999. – 532 с. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Последнее обновление 30.11.11 17:56 |