НАВЧАЛЬНО- МЕТОДІЧНІЙ КОМПЛЕКС Дисципліни «Прогнозування і програмування врожайності|» Для підготовки магістрів за фахом |
Учебники методички лекции рабочие программы - Методички, методические указания | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
27.11.11 19:43 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
НАВЧАЛЬНО - МЕТОДІЧНІЙ КОМПЛЕКС Дисципліни «Прогнозування і програмування врожайності|» Для підготовки магістрів за фахом
Додаток 1 До наказу від 7.06.2004 №284 Навчально-методичний комплекс з дисципліни (на паперових носіях інформації) 1. Типова програма по дисципліні. 2. Робоча учбова програма по дисципліні. 3. Протокол узгодження робочої програми по дисциплінах спеціальності 4. Структурно-логічна схема вивчення дисципліни. 5. Календарний тематичний план викладання дисципліни. 6. Критерії оцінки знань студентів. 7. Індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів. 8. Комплекти контрольних запитань для визначення рівня знань студентів 9. Конспекти лекцій, зокрема їх електронні варіанти. 10. Методичні розробки і рекомендації по вивченню дисципліни. 11. Система комп'ютерного забезпечення (пакети тестових завдань для оцінки залишкових знань). 12. Методичні вказівки і завдання для студентів заочної форми навчання.
РОБОЧА УЧБОВА ПРОГРАМА Дисципліни «Прогнозування і програмування врожайності» Для підготовки фахівців ДКР «Магістр»
1. Мета і задачі дисципліни 1.1. Місце-миля і роль дисципліни в системі підготовки спеціалістів. Ціль вивчення учбової дисципліни " Прогнозування і програмування урожаю" состоіт у формуванні у студентів міцних знань і умінь по управлінню продукційним процесом створення заданої врожайності на основі абстрактного моделювання фізичної суті або функціональних залежностей зростання і розвитку рослин. "Програмування і прогнозування урожаю" є інтегральною дисципліною, яка стисло, структуровано, в математичній формі узагальнює наукову інформацію, отриману по таких дисциплінах, як ґрунтознавство, рослинництво, агрометеорологія, агрохімія, кормовиробництво, інформатика і обчислювальна техніка і інших, і використовує її для управління продукційним процесом формування урожаю на сільськогосподарському полі. 1.2. Задачі дисципліни Основними задачами вивчення дисципліни «Прогнозування і програмування урожаю» є вивчення: - суті, принципів і етапів програмування і прогнозування урожаю як науки по управлінню процесом створення заданої врожайності; - показників, які характеризують стан, структуру і властивості засобів і прийомів виробництва рослинницької продукції і є необхідними для створення інформаційно-логічних моделей - базисної основи управління процесом формування врожайності; - закономірностей і взаємозалежності процесів, які минають в системі " грунт - рослина - клімат - господарські ресурси" і можуть бути враховані при розробці кількісних моделей - інструментів управління формуванням заданої врожайності; - існуючих моделей і програм в галузі науки і виробництва рослинницької продукції. 1.3. Вимоги до знань і умінь, отриманих в ході вивчення дисципліни «Програмування і прогнозування врожайності». Студенти винні: Знати і уміти: - створювати структуровану базу даних, яка детально характеризує елементи і потоки системи "грунт - рослина, - клімат - господарські ресурси"; - визначати для конкретних умов градієнти лімітуючих факторів, необхідніх для кліматично і ресурсний забезпечених урожайностей, засоби і прийоми для отримання запрограмованої врожайності; - розробляти інформаційно-логічні моделі окремого об'єкту, чи фактору процесу системи "грунт - рослина - клімат - господарські ресурсы"-| як інструмент управління ним; - користуватися конкретною програмою визначення рівня запрограмованої врожайності і засобів і мерів по її здобуттю. 1.4. Перелік дисциплін і їх розділів (тим), засвоєння яких необхідне при вивченні дисципліни «Програмування і прогнозування урожаю». Успішне вивчення дисципліни може бути після освоєння курсу таких дисциплін: ботаніка, фізіологія і біохімія рослин, екологія, сільськогосподарські машини, землеробство, агрохімія, фітопатологія, энтомологія|, рослинництво, агрометеорологія, кормовиробництво, комп'ютерне управління прийняттям технологічних рішень в рослинництві. 1.5. Перелік дисциплін з вказівкою розділів (тим), які базуються на дисципліні, що вивчається: технологія зберігання і переробки сільськогосподарських продуктів. 2. Розподіл фонду учбового часу по модулях, видах занять і відповідних темах. Тематичний план дисципліни
2.1. Зміст| лекційного матеріалу по модулях і темах Лекції – 16 годин
СМ-1: Програмування і прогнозування урожаю.
2.2. Зміст| лабораторних (практичних) і інших занять. Лабораторно-практичні заняття – 16 годин.
СМ-1: Програмування і прогнозування урожаю.
2.3. Зміст самостійної роботи. Самостійна робота – 19 годин
СМ-1: Програмування і прогнозування урожаю.
3. Розподіл учбового матеріалу по тижнях.
ПРОТОКОЛ Узгодження робочої учбової програми
4. Критерії оцінки знань студентів. Як критерії оцінки засвоєних студентами знань використовуються: повнота розкриття питання; логічність, аргументованість виклади матеріалу; уміння аналізувати, порівнювати, формулювати висновкии. Для встановлення міри оволодіння матеріалом використовуються такі рівні. Високий рівень. Студент дуже вільно володіє учбовим матеріалом на основі обов'язкової і додаткової літератури, аргументовано викладає свої думки виявляє творчий підхід до виконання індивідуальних і колективних задавань по самостійній роботі. Достатній рівень. Студент володіє певним обсягом учбового матеріалу, здібний його аналізувати, та не має достатніх знань і умінь для формування висновків, допускає несуттєві неточності. Задовільний рівень. Студент володіє учбовим матеріалом на репродуктивному рівні або володіє часткою учбового матеріалу, уміє використовувати знання в стандартних ситуаціях. Низький рівень. Студент володіє учбовим матеріалом поверхово і фрагментарно. Незадовільний рівень. Студент не володіє учбовим матеріалом. При поточному контролі оцінюють: робота студентів на лабораторно-практичних заняттях; результати виконання рефератів, захисту звітів, вирішення розрахункових задач. Потім завершення вивчення програмного матеріалу в обсязі смислового модуля оцінює рівень засвоєння студентом теоретичних питань, основних положень лабораторно-практичних і семінарських занять шляхом проведення письмової контрольної роботи або тестів. На підставі оцінок поточних і модульного контролів визначається рівень засвоєння студентом матеріалу учбової дисципліни – рейтингова оцінка смислового модуля (RСМ|) по формулі, де значення (вага – 0,1.0,5) кожного контролю визначається кафедрою: RСМ = Всі види завдань, контролів і критерії оцінок засвоєння учбових матеріалів в обсязі смислового модуля призводять відповідно до календарного плану викладання дисципліни і доводяться до студентів на початку семестру. Рейтинг студента по учбовій роботі визначається з врахуванням кількості кредитів (К) в кожному модулі, заохочувального і штрафного рейтингів по формулі: R уч. р. = Студенти, у яких по учбовій роботі рейтинг 60 і більш за бали, можуть не складати іспит (залік), а одержувати екзаменаційну оцінку (залік) «автоматично». В цьому випадку рейтинг студента по дисципліні дорівнює його рейтингу по учбовій роботі (Rдисц. = Rуч. р.). Якщо студент бажає підвищити свій рейтинг і поліпшити оцінку по дисципліні, він повинен пройти семестрову атестацію – скласти іспит, який проводиться лише шляхом тестування і визначається за 100-бальною шкалою. Якщо при атестації студент набрав менше 60 балів, то така атестація йому не зараховується – одержувати бали не добавляють до набраних балів по учбовій роботі, і за студентом зберігається рейтинг (оцінка), визначений раніше. У іншому випадку рейтинг студента по дисципліні Rдисц|. Визначається по формулі: Rдисц. = Rуч. р. + Rат. Максимальна кількість балів за практичну підготовку складає 100, складеними|складовими| з|із| них є бали по поточних контролях, змісті|вмісті| і оформленні щоденника. 5. Анотація дисципліни (ціль, предмет, змістовні модулі). Ціллю учбової дисципліни, що профілює для агрономічних спеціальностей, «Прогнозування і програмування урожаю» є навчання студентів агрономічних спеціальностей сучасним технологіям вирощування високих урожаїв сільськогосподарських культур, адаптації до умов, що конкретно складаються, основних елементів технологій, оперативному управлінню ними з метою оптимізації при раціональному витрачанні матеріальних і енергетичних ресурсів. Предметом дисципліни є польові культури і їх сорти, особливості їх біології, технології вирощування високих стійких урожаїв як найкращої якості, відповідних установленим екологічним нормативам, при найменших затратах праці, коштів, раціональному витрачанні матеріальних і енергетичних ресурсів. Учбовий матеріал містить один модуль: 1. СМ-1: Програмування і прогнозування урожаю. 6. Література, що рекомендується ОСНОВНА: 1 Муха В. Д., Пелипец В. А.Програмування врожаїв - К.: Выщ. Шк., 1988.- 222 с. 2 Каюмов М. К. Программирование урожаев сельскохозяйственных культур.- М.: Агропромиздат, 1989 – 320с. 3 Харченко О. В. Основи програмування врожаїв сільськогосподарських культур.- Суми,:”Універсітетська книга”, – 296с. 4 Жатов О. Г. Рослинництво з основами програмування врожаю сільськогосподарських культур.- Суми,:”Універсітетськая книга”, – 205с. 5 Марченко О. В. Основи програмування врожаїв сільськогосподарських культур 6 Каюмов М. К. Справочник по программирование урожаев сельскохозяйственных культур.- М.: Агропромиздат, 1989 – 320с 7 Філіпєв І. Д., Є. К.Міхєєв Як програмувати врожай. – Київ.: „Урожай”,1990 – 94 с. 8 Дополнительная: 9 Тимирязев К. А. Жизнь растения. Избр. соч., т. VI, Москва, СХГ, 1949 (особенно последняя глава о фотосинтезе). 10 Вильяме В. Р. Почвоведение. М., СХГ, 1949. Введение. 11 Шатилов И. С, Чудновсекий А. Ф. Агрофизические, агрометеорологические и агротехнические основы программирования урожая. Л.; Гидрометеоиздат, 1980. 12 3иганшин А. А., Шарифуллин Л. Р. Факторы запрограммированных урожаев. Казань, Таткнигоиздат, 1974, 176 с. 13 Каюмов М. К. Программирование урожаев. Московский рабочий, 1981. 14 Научные основы программирования урожаев с.-х. культур, М., «Колос», 1978. 15 Афендулов К. П., Лантухова А. И. Удобрения под планируемый урожай. М., «Колос», 1978. 16 Сапожников Н. А., Корнилов Н. Ф. Научные основы системы удобрения в Нечерноземной полосе. Л. «Колос», 1977. 17 Михайлов Н. Н., Книлер В. П. Определение потребности растений в удобрениях. М., «Колос», 1971. 18 Ничипорович А. А., Строганова Л. Е., Чмора С. Н., Власова Н. П. Фотосинтетическая деятельность растения в посевах. М., изд. АН СССР, 1961. 19 Шевелуха В. С. Периодичность роста сельскохозяйственных растений и пути ее регулирования. М., «Колос», 1980. 20 13. Кравченко Р. Г. Моделирование экономических процессов в сельском хозяйстве. М., «Колос», 1978. 21 Синицина Н. И., Гольцберг И. А., Струнников Э. А. Агроклиматология. Л., Гидрометеоиздат, 1973. 22 Уланова Е. С, Сиротенко О. Д. Методы статистического анализа в агрометеорологии. Л., Гидрометеоиздат, 1968. 23 Шашко Д. И. Агроклиматическое районирование СССР. М., «Колос», 1967. 24 Кулаоковская Т. Н. Программирование высоких урожаев сельскохозяйственных культур. Минск, 1975. 25 Шишов Л. Л и др. Критерии и модели плодородия почв. /Шишов Л. Л., Карманов И. И., Дурманов Д. М./ - М.: Агропромиздат, 1987. - 184с. 26 Павловський В. В та ін. Агрометеорологія. /Павловський В. В, Василенко 1.Д., Урсулов В. Ф./ - К.: Вищ. шк., 1994. - 272 с. 27 -Атлас почв Украинской СССР. Под ред. Крупского Н. К. и Полупана Н. И. - К.: Урожай, 1979. - 159с. 28 Довідник з агрохімічного і агроекологічного стану грунтів України (Б. С Носко, Б. С. Прістер, М. В. Лобода та ін.); за ред. Б. С. Носка, Б. С. Прістера, М. В. Лободи. - К.: Урожай, 1994. – 336 с. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Последнее обновление 27.11.11 21:23 |